(placeholder)

'Kijkend door het Glas van Vuur'

Kijkend door het vuurglas

(placeholder)

Bij het puinruimen op de Helling van Arte no Pendor zijn er uit de enorme grote hoeveelheid puin een klein aantal 'artefacten' terzijde gelegd. Vierentwintig in getal.

Structuur, kleur en vorm van deze vondsten waren zo bijzonder dat ik deze 'gesmolten en verbrande' artefacten als 'sieraden' naar Nederland' heb meegenomen.

Deze sieraden bestaan voornamelijk uit glas, aluminium, koper en één stukje hout. Het enige overgebleven stukje hout uit het houthok.


Deze artefacten, deze sieraden, herinneren mij aan het anders - en aan het om-denken.

Dat naast de geweldige inzet, steun en hulp van vrienden die ik heb mogen ondervinden ook zelfs iets tastbaar waardevols is overgebleven na de verwoestende brand in de nacht van 15 op 16 oktober in 2017.

Een vuurstorm dat over de Beira Alta raasde met een snelheid van 40 tot 80 km per uur. Een razende hitte van 1200 graden. Glas, aluminium en koper smelt, staal vervormt en van hout blijft niets dan alleen as over.


Ook het 'Vuurglas' heb ik uit dit as tussen het puin van Arte no Pendor vandaan gehaald. Het was de grote lens van de telescoop die ik jaren eerder had gekregen. Van de telescoop is niets meer dan alleen dit glas over.

Dit glas, Looking Through the Glass of Fire', geeft 'zicht' op een toekomst van Arte no Pendor, het land Portugal en haar bewoners.

Een kleurrijk wonder waarin het beeld van de hitte, de storm, de brand, de verwoestende kracht en de herinnering aan het inferno is samengesmolten tot een sieraad, een 'Iris', een zeepbel van leven, liefde en geluk.


De samengestelde collectie sieraden 'Looking Trough the Glass of Fire', is de poort op weg naar een nieuwe toekomst voor Artists in Residence bij Arte no Pendor.


De gehele collectie van deze gevonden artefacten, deze sieraden, wil ik inzetten om Arte no Pendor uit de as te doen helpen herrijzen, te verbeteren en te beheren. Met gezamenlijke hulp kan dit ook mogelijk gemaakt worden.


Kijkend naar de zon door dit 'Glas van Vuur' zie je niet alleen dit geluk, de liefde, deze hoop, maar ook de pijn van het inferno.

(placeholder)
(placeholder)

Website Arte no Pendor

Kunst op de Helling

Let op:

U kunt teksten vertalen in de gewenste taal. Maar de taalkundige kwaliteit kan slecht zijn.